A siker kulcsa: a szemléletváltás

A siker kulcsa: a szemléletváltás

Az élet minden területén, így a sportban is, a hozzáállásunk, a gondolkodásmódunk nagyban hozzájárul sikerünkhöz.

Carol S. Dweck amerikai pszichológiaprofesszor „Szemléletváltás” című könyvében részletesen elemzi a rögzült és fejlődési szemléletmód közötti különbséget, és azt, hogy ezek hogyan hatnak a sikerre, a kudarcra és a teljesítményre. Hogy hogyan viszonyul az egyik és a másik a kihívásokhoz, ide kattintva láthatod.

Fontos megjegyezni, hogy a rögzült szemléletmóddal rendelkezők is lehetnek sikeresek, azonban nekik állandó jóváhagyásra és megerősítésre van szükségük. Nem mernek hibázni, ezért gyakran nem is vállalnak kockázatot. Kudarc esetén az összpontosítás szinte lehetetlenné válik részükről.

Ellenben a fejlődési szemléletű emberek a hibáikból tanulnak, és képesek megtalálni azt a stratégiát, ami a céljukhoz vezeti őket. Abban hisznek, hogy az alapvető tulajdonságaink kellő munkával és erőfeszítéssel fejleszthetőek. Kitartóan küzdenek, ezáltal képesek a legbelső tartalékokat is felszínre hozni.

A sportban a fejlődési szemléletmóddal képesek lehetünk mérkőzéseket,
de akár egy egész pályafutást is befolyásolni.

Jó példa erre Kareem Abdul-Jabbar, a Los Angeles Lakers legendás kosárlabdázója. Amikor az egyetemi kosárlabdában egy időre betiltották a zsákolást, sokan azt gondolták, hogy ez kettétörheti karrierjét. Ő azonban keményebben kezdett edzeni, több időt fordított a palánkos dobás, a horog és a lefordulós tempódobás gyakorlására.

Van egy jó hírem: a szemléletmódunk megváltoztatható és fejleszthető. Mindez azon múlik, hogy mi magunk mennyi energiát fektetünk abba, hogy ez megtörténjen. Az első lépés ehhez mindig a beismerés, hogy valamit esetleg nem jól csinálunk, és az, hogy felismerjük a jelenlegi gondolkodásmódunkat. Tapasztalt sportolóként talán az egónk legküzdése és az önmagunk által felállított – már begyakorolt – technikák és „játékszabályok” elengedése, átformálása nem egy egyszerű folyamat. Azonban, ha még is sikerül átlendíteni a gondolatainkat és egy kissé távolabbról tekinteni a sportéletünk különös dobozára (Think outside the box!) akkor rájöhetünk, valójában mire is van szükségünk a további fejlődésünkhöz. Ha pedig ez önmagunktól nem megy, merjünk segítséget kérni tapasztalt szakemberektől, akik már nem egy ilyen helyzettel találkoztak! Legyen ez az edződ, egy pszichológus vagy egy sport coach.

Tehát ne feledjük, hogy a szemléletmódunk és a hozzáállásunk kulcsfontosságú a sportban! Ha megfelelően fejlesztjük és alakítjuk ,segíthet minket a céljaink elérésében és a maximális teljesítmény nyújtásában.

 

Ha szeretnél praktikus tanácsokat kapni a fejlődési szemléletmód kialakításáról, akkor foglalj egy ingyenes konzultációs időpontot a naptáramban.