Az önbizalmad a Te kezedben van! – 2. rész

Az önbizalmad a Te kezedben van! – 2. rész

A cikksorozat első bejegyzésében megismerkedhettünk az önbizalom fogalmával, illetve a rá jellemző tulajdonságokkal. Az alábbi cikkben pedig az önbizalom fejlesztésére vonatkozóan olvashattok tippeket.

Ragályos önbizalom vs. önbizalomvámpírok
Jó, ha tudjuk, hogy az önbizalom éppolyan ragályos, mint az önbizalomhiány. Azonosítsuk azokat a személyeket a környezetünkben, akik magabiztosak és készítsünk akciótervet arra vonatkozóan, hogyan tudnánk tőlük „tanulni a magabiztosságot”. Már az is elegendő lehet, ha a közelükben vagyunk, így is könnyedén átragadhat ránk az a világnézet, amely magabiztossá tehet bennünket.

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy kik azok a személyek a környezetünkben, akik viszont csökkentik az önbizalmunkat! Határozzuk meg, hogy mit tehetünk azért, hogy elkerüljük ezeket az embereket. Ha nincs lehetőségünk elkerülni őket, akkor figyeljük meg, mikor kezdenek negatív mondatba és azonnal szakítsuk félbe egy váratlan kérdéssel, pl.: „Mondd, ma milyen jó dolog történt veled?”.

Írd meg a védőbeszédedet!
Elsőre furcsának tűnhet, de hosszútávon sokat profitálhatunk ebből a gyakorlatból. Képzeljük el, hogy súlyos bűncselekménnyel vádolnak minket, majd írjunk egy védőbeszédet, hogy miért ne ítéljenek halálra bennünket. Szerepelhet benne korábbi jó cselekedetek, jövőbeli tervek, bármi, ami segítheti az ügyünket.

Szóbeli megerősítés
A szóbeli megerősítés egy kitűnő forrása lehet az önbizalomnak. Edzőnktől gyakran hallhatjuk, hogy „tudom, hogy nagyszerű játékos vagy és hogy meg tudod ugrani ezt a feladatot, fel a fejjel, jástsz keményen!”. Ezt átfordíthatjuk magunknak egyfajta önmegerősítésként. Arra figyeljünk, hogy ne negítvan fogalmazzunk, hanem pozitívan. Például ahelyett, hogy azt mondanánk „nagyon nem akarok másodikként végezni a versenyen” inkább mondjuk azt magunknak, hogy „nagyon szeretném megnyerni ezt a versenyt”.

Kutatások bizonyították, hogy a csapattársak és az edző támogatása csökkenti a verseny előtti szorongás önbizalomra gyakorolt negatív hatását. Egy támogató személy, például egy coach ugyanígy jótékony hatással lehet az önbizalmunkra. Ha kérdésed merült fel a témával kapcsolatban, szívesen beszélgetnél vagy személyre szabott segítséget szeretnél kapni az önbizalmad építéséhez, akkor foglalj ingyenesen időpontot nálam!