Testbeszédünk hatása – gondoltad volna?

Testbeszédünk hatása – gondoltad volna?

Vajon mi az, ami az életünk minden területére hatással van? A testbeszéd. Amy Cuddy, szociálpszichológus, érdekes felfedezéseket tett a különböző testhelyzetek hatásáról. Engedd meg, hogy megosszak veled néhány érdekességet és tapasztalatot ebben az izgalmas témában!

 

Először is, fontos tudnunk, hogy a testbeszédünk nem csak másoknak, hanem saját magunknak is üzen. Például, ha mosolygunk, az nem csak a környezetünknek ad jelzést arról, hogy boldogok vagyunk. Egy kényszeredett mosoly nekünk is segít jobban érezni magunkat. Vagyis saját non-verbális jeleink is hatnak a gondolatainkra és az érzéseinkre. Az emberi agy és test összehangoltan működik, és a testünk apró jelei valódi csodákat képesek tenni.

 

De miért fontos ez a sportban? Nos, gondoljunk csak bele! Az önbizalom és a pozitív hozzáállás alapvető fontosságúak a sportteljesítmény szempontjából. Amy Cuddy a „Testbeszédünk alakítja, hogy kik vagyunk” című TED előadásában arról számolt be, hogy a „hatalmi pózok” felvétele (magabiztos testhelyzetek felvétele még olyan esetben is, amikor nem érezzük magunkat annak) befolyással lehet az agyunk tesztoszteron (dominancia hormon) és kortizol (stresszhormon) szintjére, valamint hatással lehet akár a sikereink esélyére is. 

 

Tudni érdemes, hogy a hatalommal bírók hajlamosak arra, hogy asszertívabbak, magabiztosabbak és optimistábbak legyenek. Érzik, hogy győzni fognak, legyen szó akár szerencsejátékról. Arra is hajlamosak, hogy elvontabban gondolkodjanak, többet is kockáztatnak. 

És mik a hatalom és dominancia non-verbális kifejezőeszközei? Megnöveljük magunkat, kinyújtózunk, több teret foglalunk el, alapjában véve kinyílunk. Tehát a kezek fenn, V alakban, az áll kissé felhúzódik, mintha győztesként ünnepelnéd a sikert. De a büszkeség póz is hasznos lehet számodra. Állj egyenesen, kezeidet helyezd a csípődre, és emeld fel a fejed! Ezzel kifejezheted a büszkeségedet és magabiztosságodat.

A pózok két percig történő alkalmazása a sportban lehetőséget ad arra, hogy kontrolláld az önbizalmadat és motivációdat, valamint növeld a teljesítményedet. Legyen szó versenyről, edzésről vagy éppen vereségből való talpra állásról, a hatalmi póz segíthet abban, hogy magabiztosabban és hatékonyabban lépj fel.

Próbáljátok ki ezeket a kis trükköket, és figyeljétek meg, hogy milyen változásokat hoznak az életetekben! Amy Cuddy pedig a kételkedőknek azt javasolja: tettesd, amíg nem sikerül! 

Amennyiben tudatosabban szeretnéd használni a teljesítménynövelő eszközöket a sportban, keress bizalommal