Hogyan állíts okos célokat sportolóként? A SMART technika

Hogyan állíts okos célokat sportolóként? A SMART technika

Bár a SMART technika a biznisz területéről érkezik, azért a sporttal kapcsolatos célállításban is kitűnően hasznosítható. Mutatom hogyan!

A SMART egy mozaikszó, ahol az egyes betűk egy-egy önálló angol szóra vonatkoznak, maga a smart kifejezés pedig okosat jelent angolul. Az S (specific) utal a cél konkrétságára. Az M (measurable) jelenti, hogy mérhető, az A (achievable) utal az elérhetőségre. Az R (relevant) hivatott jelölni, hogy célunknak relevánsnak kell lennie, a T (timely) pedig azt jelenti, hogy határidőhöz kötött.

Hogyan tudod átültetni a SMART módszert a sportba?

Szeretnék néhány példát hozni neked, hogy segítsek a SMART módszer alkalmazásában, mivel mindig jó tisztában lenni a céljainkkal, nem csak üzleti területen!

  1. A célod legyen KONKRÉT!

Érdemes első lépésben végiggondolni, hogy mit és miért szeretnél elérni. Például nem elég azt mondanod, hogy szeretnék jól cselezni. Nézd meg, hogy most 10 helyzetből átlag mennyi sikerül és ez alapján határozd meg, hány cselt szeretnél végrehajtani a 10-ből, mennyi lehet reális. Azt is hozzáteheted, hogy átlag mennyi idő alatt.

  1. A célod legyen MÉRHETŐ!

A fenti példánál maradva, meghatározhatjuk, hogy minimum hányféle cselt szeretnénk profi szinten elsajátítani. Illetve az egyes cseleknél mérheted, hogy melyik lépésnél tartasz, mikor éred el a cselezés folyamatosságát. Akármi legyen a célod, határozd meg a mennyiséget – mi az, amivel elégedett lennél?

  1. A célod legyen ELÉRHETŐ!

Ez a pont kicsit összefügg a perfekcionizmussal, hiszen akik mindent tökéletesen akarnak megugrani, azoknál gyakran előfordul, hogy olyan célt tűznek ki maguk elé, amit még nem tudnak teljesíteni. Így például ne akarjuk az összes cselt elsajátítani mindössze egy hónap futballozás után, mert annak szükségszerűen kudarc lesz a vége. Gondoljuk végig, hogy birtokában vagyunk-e azoknak a képességeknek, amelyek ahhoz kellenek, hogy elérjük a célunkat. Ha nem, akkor mit kell még megtenni hozzá?

  1. A célod legyen RELEVÁNS!

Könnyű szétaprózódni, hiszen sok a feladat, sok a fejlesztendő terület. Pont ezért érdemes priorizálni. Ha például csatár poszton játszol, akkor valóban fontos, hogy a cselezési képességedet tökélyre fejlesszd, míg védőként nem ez az elsődleges fejlesztendő terület. Gondold végig, hogy mi az, amit elsődlegesen el kell érned az adott területen és próbáld arra összpontosítani a figyelmedet.

  1. Tűzz ki egy HATÁRIDŐT!

Mit sem ér az egész, ha nincs egy jól körülhatárolt határidőnk. Természetesen arra figyelni kell, hogy a határidő is legyen elérhető, realisztikus! Kérdezd meg magadtól, hogy mikorra szeretnéd elérni a célodat, ha kell akkor a részcéloknak is állíts külön határidőket!

Ha szükséged lenne egy kis segítségre a SMART célok felállításához, akkor keress bizalommal! Foglalj ingyenes konzultációs időpontot a naptáramban vagy írj üzenetet. Jó célállítást!